Cégtréning - professzionális tréningek
Csapatépítő tréning
Kommunikációs tréning
Időgazdálkodás tréning
Konfliktuskezelés
Üzleti kultúra
Változásmenedzsment
Tárgyalástechnika
Vezetői tréning
Multikulturális tréning
Interkulturális tréning
Prezentációs tréning
Értékesítési tréning
Panaszkezelő tréning
Kríziskommunikáció
 


Kiégés - Burnout szindróma


A kiégés vagy burnout szindróma egy olyan állapot, amely a munkával kapcsolatos érzelmi kiégést jelenti. Mind testi, mind lelki tünetekben megmutatkozhat. Ilyen tünetek a fáradtság, feszültség, ingerlékenység, munkához és munkatársakhoz való negatív hozzáállás, csökkent teljesítőképesség, alvászavar, szorongás, csökkent önértékelés. A kiégett munkavállaló úgy érzi, hogy belefáradt a munkájába, elege van az egészből, elvesztette a motivációját a munkára, és úgy véli, törekvései és cselekvése hiába valóak.

A burnout szindróma leggyakrabban a középvezetőket, az ügyfélszolgálatban dolgozókat, az üzletkötőket érinti! Azok vannak leginkább kitéve a kiégés veszélyének, akik hasonló ideje azonos munkakörben, jelentős teljesítményt nyújtva dolgoznak - így esetükben érdemes nagyobb figyelmet szentelni a megelőzésre és a kezelésre.

Mi vezethet a kiégéshez?

A perfekcionizmus, az önbizalom-hiány, az önmagunkkal szemben támasztott túlzott elvárások, vagy a magánéleti sikertelenségek is hozzájárulhatnak a burnout szindróma kialakulásához.

Másrészt munkahelyi tényezők is szerepet játszanak a kiégés létrejöttében: ilyen például a túlterhelés, a pozitív megerősítés hiánya, az előrejutási lehetőség hiánya, a túl nagy felelősség, a túlzott adminisztratív terhek.

A kiégés megelőzhető - fontos, hogy ezzel mind a munkavállalók, mind a munkaadók tisztában legyenek, és a figyelmeztető jelekre figyeljenek.

Hogyan előzhető meg a kiégés?

Ha jó a szervezeti kultúra, megfelelő a munkatársi közösség, a kollégák és a felettesek rendszeresen elismerik a jó munkát, ha a dolgozó úgy érzi, megbecsülik, akkor ezek már önmagában fél-sikert jelentenek a burnout megelőzésében. Amit ezen felül tehetünk, az az, hogy biztosítjuk a szakmai képzés lehetőségét, valamint, felkészítjük tréninggel a veszélyeztetett alkalmazottakat a stressz kezelésére. Erre a legjobbak a stresszoldó technika tréningek.

A csapaterősítő tréningek támogató munkatársi morált hoznak létre, az ügyfélkapcsolati tréningek pedig a legveszélyeztetettebb munkatársaknak segítenek a szakmai és önbizalmi fejlődésben, valamint a stresszes szituációk jobb kezelésében. A vezetői tréningek pedig a felelősséggel járó nagyobb terhek elviseléséhez nélkülözhetetlen készségek elsajátításában segítenek.

Hogyan orvosolható a probléma?

Ha azt tapasztaljuk, hogy egy beosztottjainkon a burnout jelei vehetőek észre, akkor első lépésként próbáljuk meg csökkenteni a terheket. Próbáljunk meg minél támogatóbb légkört biztosítani a csapat számára. Mindenképp érdemes segítség bevonását igénybe venni, mert a kiégés nem olyan probléma, ami egyszer majd magától megoldódik. Kezeletlenül mind a munkateljesítmény, mind a munkavállalók fizikai és mentális lerobbanásához vezet. A burnout leküzdésében az első lépés is, a tudatosítás és az oktatás is hozzájárulhat. Vannak továbbá kifejezetten kiégésre alkalmazott tréningek. Az átmenetileg rugalmasabbá tett munkaidő és szabadságolás szintén csökkenthetik rövidtávon a stresszt.

Az összetartó munkahelyi közösség kialakítása, a munkahelyi esetmegbeszélő csoportok, team-értekezletek, szakmai továbbképzések ugyancsak csökkentik a burnout jelenséget azáltal, hogy a szakmai túlterheltség eloszlatását támogatják, és ventilációs lehetőséget biztosítanak - vagyis az alkalmazottak kibeszélhetik magukból a problémáikat. Cégvezetőként jó, ha támogatjuk a munkatársak közötti felelősség-megosztáson és baráti közösségen alapuló kapcsolatot, mert ez a beosztottaink jó mentálhigiénéjének záloga. Csapaterősítő tréningeink kiváló terepet biztosítanak az igazán jó munkahelyi közösség kialakításához, az egymás segítésén alapuló együttműködéshez.


További cikk olvasása a vállalati tréningekről


cégtréning, coaching, csapatépítő tréning, csapatépítés, személyiségfejlesztés, pszichodráma, személyiségismeret, krízis kommunikáció, konfliktuskezelés
Aktuális
Coaching
Csoportok
Tréningek
Módszertan
Képzés
Szakirodalom
Trénerek
Hivatkozások
Kapcsolat
Partnerek
Referenciák
Cégtréning - www.cegtrening.hu - céges tréningek, szervezetfejlesztés © 2002-2015