Cégtréning - professzionális tréningek
Csapatépítő tréning
Kommunikációs tréning
Időgazdálkodás tréning
Konfliktuskezelés
Üzleti kultúra
Változásmenedzsment
Tárgyalástechnika
Vezetői tréning
Multikulturális tréning
Interkulturális tréning
Prezentációs tréning
Értékesítési tréning
Panaszkezelő tréning
Kríziskommunikáció
 


Modellezés


A modellezés, a modell-helyzet azt jelenti, hogy a tréningen a munkahelyi körülmények és problémák gyakorlati modellezésre kerülnek - vagyis "kicsiben" újra létrejönnek, leképeződnek a munkahelyi viszonyok. A modellezés metszetet ad a való életről: a trénerek és a tréningrésztvevők a rendelkezésre álló eszközök segítségével szimbolikusan megjelenítik a munkahelyi valóságot. Ezek között a modellált körülmények között gyakorolhatják a csoport résztvevők a megoldásra váró problémás szituációkat, a kihívásokkal teli helyzeteket, amelyekhez trénereink nyújtanak segítséget.

Hogyan segít a modell-helyzet tréningünk keretében?

Egyrészt a gyakorlás által: tréning eszközök segítségével biztonságos, játékos körülmények között próbálják ki a cég munkatársai a megoldási variációkat, begyakorolhatják a számukra nehézséget okozó helyzetek jó megoldásait. Például, ha van olyan munkatárs a cégnél, aki úgy érzi, hogy nem jó érdekérvényesítő és nem tud másoknak nemet mondani, akkor itt a kollégái és a tréner segítségével többször, különböző helyzetekben gyakorolhatja a nemet-mondást.

Legtöbbször magával a helyzettel való szembesülés hozza meg a kívánt változást. Sokszor ugyanis olyan helyzeteket hoznak a résztvevők, amikkel a valóságban még nem nagyon mertek szembe nézni és eddig inkább mindig elkerülték azokat. Itt ezt most nem tehetik meg, kénytelenek megküzdeni a helyzettel, viszont nem egy éles szituációban.

A trénerek segítségével a nehéz helyzetek átbeszélése és átélése önbizalmat ad: a csoport résztvevő tudni fogja, hogy többé nem foghat ki rajta egy gyakorlati példán keresztül feldolgozott szituáció.

A modellezés által új készségek sajátíthatóak el. A tréning csoport résztvevők egymás példáiból is tanulnak, sőt, különböző szerepekben próbálhatják ki magukat a szituációk megjelenítésekor.

A tréningeken sokszor tapasztalható az úgy nevezett modell-követés általi tanulás. Ez azt jelenti, hogy ha a tréner egy megfelelően kompetens és magabiztos személy, akkor, mint egy követendő minta lép fel a résztvevők számára - olyan személy lesz, akivel azonosulhatnak, és ezáltal átvehetik, eltanulhatják tőle azokat a tulajdonságokat, amiket a cél érdekében kívánatosnak találnak benne.

A modellezésnek egyaránt vannak tudatos és tudattalan nyereségei. A tréningnek tehát egyaránt vannak tudatos előnyök a tanulás, önbizalom, gyakorlás. A tudattalan nyereségek abból származtathatók, hogy a modell-helyzet olyan, mint a gyermek számára a játék: ha a „"mintha" helyzetben megoldja a problémákat, akkor a hozzájuk kapcsolódó nagy belső feszültségek is elszállnak, kiürülnek. A jobbfélteke, az "agy tudattalanja" ugyanis valóságként érzékeli az eljátszást is. Míg a balfélteke, a racionális gondolkodásért felelős rész tudja, hogy ez csak játék volt, és nem igazi, addig a jobb agyfélteke nem ismeri az igaz / hamis kategóriáját, számára az nem releváns. Ennek az oldalnak csak az számít, hogy a munkatárs a tréning során átélte az élményt, nem számít, hogy nem éles szituációban.

Tréningjeinken Ön vagy munkatársai, beosztottjai személyesen is megtapasztalhatják a modellezési tréningtechnika előnyeit. Ha úgy érzi, hogy beosztottai problémakezelő, probléma felismerő készsége fejlesztésre szorul, vagy vannak olyan alkalmazottak, akik régebb óta nem tudnak megoldani egy számukra éles, komoly kihívásokat rejtő helyzetet, akkor ez a módszer és a trénereink szaktudása áttörő változást hozhat nem csak a munkatársak hanem a cég életében. A modellezés a modern tréning pedagógia eszköztárába tartozó módszer, melyet széleskörűen alkalmazunk a csapatépítő,
kommunikációs, ügyfélkapcsolati és konfliktuskezelési tréningeinken.


Képzés, oktatás, tréning és coaching megtekintése.cégtréning, coaching, csapatépítő tréning, csapatépítés, személyiségfejlesztés, pszichodráma, személyiségismeret, krízis kommunikáció, konfliktuskezelés
Aktuális
Coaching
Csoportok
Tréningek
Módszertan
Képzés
Szakirodalom
Trénerek
Hivatkozások
Kapcsolat
Partnerek
Referenciák
Cégtréning - www.cegtrening.hu - céges tréningek, szervezetfejlesztés © 2002-2015