Cégtréning - professzionális tréningek
Csapatépítő tréning
Kommunikációs tréning
Időgazdálkodás tréning
Konfliktuskezelés
Üzleti kultúra
Változásmenedzsment
Tárgyalástechnika
Vezetői tréning
Multikulturális tréning
Interkulturális tréning
Prezentációs tréning
Értékesítési tréning
Panaszkezelő tréning
Kríziskommunikáció
 


Munkacsoportok tréningezése


A munkacsoport egy olyan szervezeti egység, ahol bár a tagok azonos célért, közös erőfeszítéssel dolgoznak, mégis az egyéni felelősség jól elkülöníthető, és a folyamat végére a tagok egyéni munkaterméket hoznak létre. Nem azonos a teammel, ahol a csoport tagjai közös munkaterméket állítanak elő.

A munkacsoportok élén általában van egy vezető, és a szerepek is valamivel formálisabbak, mint a team esetében. Általában a rész-munkafolyamatok is jobban elkülöníthetők. Lehet ez egy olyan cégen belüli csoport, akik egy részlegen belül dolgoznak, egy olyan projekten, amelyben a részfeladatok tisztán elhatároltak és ki vannak osztva, de még jellemzőbb, hogy a munkacsoportot más-más részlegről érkező, ugyanazt a pozíciót betöltő munkatársak alkotják (pl. IT munkacsoport: a cég egyes részlegeinek IT-sei által alkotott munkaközösség).

A munkacsoportok hatékony működése esszenciális fontosságú a szervezet életében, ezért folyamatos fejlesztésükkel és nehézségeik feloldásával foglalkozni kell.

A munkacsoportok leggyakoribb problémái általában a következők:

az értekezletek kiüresednek és formálissá válnak, gyakran elterelődik a figyelem a lényeges kérdésekről;
alcsoportok, klikkek jönnek létre, és felüti fejét a csoporton belüli versengés;
személyes és klikkek közötti konfliktusok alakulhatnak ki, ezek a feszültségek gyakran akár hosszútávon is bebetonozódhatnak;
nehezen vagy egyáltalán nem születnek döntések, a tagok igyekeznek kibújni a felelősségvállalás alól;
nincsenek közös célok;
néhány csoporttag elkötelezettsége és együttműködési hajlandósága alacsony, inkább "magányos farkasként" akarnak dolgozni.

A munkacsoportok tréningezésekor ilyen és hasonló problémák megoldásában nyújtunk segítséget. Legfőbb cél, hogy a csoporton belül a versengés szűnjön meg, vagy mérséklődjön, a tagok együttműködően dolgozzanak és beletegyék magukat a közös munkába.

Akkor működik jól egy munkacsoport, ha a tagok segítik egymást, megosztják egymással az információikat és jó gyakorlataikat, a tapasztaltabb kollégák pedig támogatják a fiatalabbakat. Nagyon fontosnak tartjuk még a jó kommunikáció, a nyílt konfliktus-kezelés, az együttműködés elősegítését.

A tréningünk abban is segíthet, hogy a csoporton belüli ellentétek és klikkek között híd képződjék: segítünk visszatalálni a tagoknak a közösségbe. Az összetartás, az egymás iránti bizalom teremti meg a jó légkört, ez adhat motivációt és lelkesedést a csoporttagoknak. Ha egy munkacsoporton belül a tagok nem érzik jól magukat, akkor az arra indítja őket, hogy vonják ki magukat a közösségből, vagy a közös munkából, felelősség-vállalásból, ami által a hangulat még rosszabb lesz, és még kevésbé lesz kielégítő a csoport működése a tagok számára. Ezért fontos a csapatépítés, a csoporton belül betöltött szerepek és hozzáállás újradefiniálása. Tréningjeinkkel segítünk a munkacsoportot aktivizálni, a tagokat egymással effektíven kommunikáló, motivált, együttműködően dolgozó közösséggé válni.


Tudjon meg többet a kommunikációs tréning gyakorlatokról és a csapatépítő tréningekről vegye fel a kapcsolatot a Cégtréning csapatával
cégtréning, coaching, csapatépítő tréning, csapatépítés, személyiségfejlesztés, pszichodráma, személyiségismeret, krízis kommunikáció, konfliktuskezelés
Aktuális
Coaching
Csoportok
Tréningek
Módszertan
Képzés
Szakirodalom
Trénerek
Hivatkozások
Kapcsolat
Partnerek
Referenciák
Cégtréning - www.cegtrening.hu - céges tréningek, szervezetfejlesztés © 2002-2015